Browar Latgales Alus

HISTORIA

Najstarszy zapis piwie w Daugavpils pochodi z lutego 1765 r. Wspomina się tam, że mieszkańcy miast żyli jedynie z rolnictwa i sprzedaży napojów. Z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić, że piwo było jednym z tych napojów. W dokumentach archiwalnych istnieją dowody, że w 1840 r. M. Fridland otworzył w Daugavpils browar z 6 pracownikami, ale w 1849 roku H.Shluper otworzył drugi browar z trzema pracownikami. Pod koniec XIX wieku browar Shevel Gurvich osiągnął niesłychanie szeroki zakres dla tamtych czasów. Wśród 463 browarów w europejskiej części Rosji i Królestwa Polskiego, browar Gurvich był jednym z dziesięciu największych!

Trudny okres drugiej wojny światowej skutkował całkowitym zniszczeniem fabryki „Latgales alus” (Piwo z Latgale). Sklepy zostały wysadzone, a cały sprzęt został wysłany do Niemiec. Zaraz po zakończeniu wojny, biorąc pod uwagę szczególny sens swojego krajowego napoju dla ludności łotewskiej, radziecki rząd podjął decyzję o nagłej renowacji zniszczonego browaru. Już w 1949 r. Pierwsza partia piwa została wyprodukowana w fabryce „Latgales alus”. Produkcja rosła szybciej, poprawia się jakość i zakres produktów. Piwo „Latgales alus” stało się popularne poza granicami Łotwy.

Pod koniec 2012 r. Na gruncie, na którym legendarny Shevel Gurvich zaparzał piwo, od podstaw, od podstaw, jakby po wojnie wzniesiono nową pracownię z nowym sprzętem najlepszych europejskich producentów. Technologowie browaru wspólnie z przodkami piwa z Czech i Słowacji stworzyli dwa rodzaje naprawdę „żywych” piw – „Latgale” i „Dinaburg”.

 

 

 

 

{"slide_to_show":"4","slide_to_scroll":"3","autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","rtl":false,"slider_cls":"products"}